De prin lume cautate,  Viata in patru

Cum 250 lei din indemnizație ajungeau în neant

Ai născut și începi să te ocupi de acte pentru alocație și indemnizație, cele care vi se cuvin pentru că să nu uităm că un procent considerabil din salariu se duce către stat (*remarcă făcută pentru cei care știu să dea din gură că mamele sunt întreținute de ei și taxele lor). Apar o grămadă de nelămuriri și de informații care se bat cap în cap, nu știi cum să o scoți la capăt și te apuci să întrebi mămicile pe grupuri. Cam asta e parcursul real al lucrurilor, pentru că pe la telefoane nu răspund doamnele din instituțiile statului, iar tu încerci să eviți cu bebelușul să stai pe la cozi și prin aglomerație.

Povestea mea e simplă: tati s-a ocupat de depus actele pentru alocație, iar eu pentru indemnizație. Am depus dosarul pentru indemnizație și totul bine și frumos până când intră indemnizația și am crezut că nu văd bine. Postez si eu pe grupuri să aflu dacă se virează și alocația împreună cu indemnizația și cam ce înseamnă suma respectivă, pentru că la telefon nu răspundea nimeni. Decizia în care era specificată suma ce mi se cuvine nu era venită, dar făcusem un calcul și știam cam cât ar trebui. Mă duc cu copilul la AJPIS și după ce stau pe la cozi îmi spune doamna destul de nonșalantă că aia e indemnizația și alocația. Eu îi precizez că suma e greșită și cu cel puțin 200 de lei trebuia să am mai mult. Fac cerere de recalculare și plec acasă cu gândul că mi se va răspunde conform legii în 30 de zile. Trec zilele, sun și nimic, dau mail și nimic. Merg iar la ei și mi se spune că să aștept că săptămâna viitoare sigur primesc răspuns.

Un copil când e prea liniștit sau îl lași într-o cameră și nu îl auzi, clar ceva nu e ok. Așa și aici. Liniștea asta anunța furtuna nervilor mei. Merg în camera aia veche de la parter care mai are puțin și pică și sunt pusă să aștept…și aștept eu cu a mea fată în sistem până am simțit o atracție nemărginită față de scările care duceau la etaj către biroul directorului. Intru și îi spun secretarei sale (culmea era aceeași doamnă la care am depus actele) că vreau să intru în audiență și că de vreo două luni sunt purtată de ici colo pentru o sumă care mi se cuvine. Doamna spune că mă recunoaște (cum să nu recunoști o lăuză cu hormonii ridicați) și că dă un telefon, dar să stau liniștită că nu e nevoie să intru la director. Întreabă de cererea mea și hop, țop îmi zice că doamna de la telefon era fix cu dosarul meu în mână (ha, ha, ce glumă bună). Îi explic că să se uite în dosar și să pună cifrele care sunt acolo și nu cum dorește dumneaei. Închide telefonul și mi se spune că s-a rezolvat și calculul a fost greșit, iar la următoarea indemnizație intră bănuții (minunile se întâmplă în câteva minute cu ajutorul rețelelor de telefonie mobilă). Așa a și fost… 250 de lei mai mult după recalculare.

Citeam pe grupuri tot felul de întrebări despre indemnizație și calcule greșite ori cum nu li s-a răspuns la cereri și părinții au abandonat. Chiar cred că acești indivizi profită că tu ești cu capul în toate părțile și cu grijile până la cer pentru că a apărut un pui de om și nu mai ai timp de nimic, mai ales de niște calcule.

Sfatul meu este să faceți copii xerox la dosarul pe care îl depuneți pentru indemnizație, pentru că au existat situații în care s-a pierdut dosarul (poveste tot de pe un grup aflată). De asemenea, faceți un calcul paralel. Adunați toate veniturile voastre din ultimul an până la luna nașterii copilului și faceți 85 % din el. Aia trebuie să fie indemnizația voastră. O mamă lasă 10 lei, alta 50 și tot așa…. pentru că “pentru ce să stau eu pe la uși pentru câțiva lei?” Unii nu au nici măcar un leu, iar suma asta adunată în 2 ani zic că e destul de frumușică doar de la o mamă. Problema e că treaba asta se întâmplă la mai multe mame și mai ales la cele care au o indemnizație mai mărișoară, pentru că ghici ce?! Nu se simte…și mami nu are timp de calcule.

La mine ar fi fost vreo 6000 de lei în 2 ani dacă nu umblam pe la uși. Doar 6000 de la o mamă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *