SuperBlog

Educația financiară se învață de mic

Cei de la BCR au avut până astăzi o campanie de câteva luni foarte faină pe educație financiară, adică specialiștii te învață cum să îți cheltui banii încât să nu îi dai pe prostii și chiar să economisești ori să investești. Școala de bani e un proiect pe care personal l-aș băga în programul școlilor. Din ce în ce mai mulți părinți sunt interesați de traininguri de educație financiară atât pentru ei, cât și pentru copiii lor. O colegă zicea zilele trecute că copilul său la 5 ani are un opțional sau un curs de educație financiară. Așadar, direcția este foarte bună, însă dacă aceste informații ar ajunge la generațiile care urmează să aibă acces la bani, care trebuie să ajungă la independență financiară atunci economia întregii populații ar fi mai bună și societatea ar fi mai prosperă. 

Un studiu realizat de BCR arată că de la vârsta de 4 ani copilașii încep să economisească și mă gândesc serios că Ștefania mai are doar 2 ani până va face acest lucru și m-aș bucura enorm să știu că copilul meu știe să gestioneze banii și că urmează la grădiniță un curs “cum să faci bani”. În interviurile celor de la BCR se povestește cum un copil de 3 ani a strâns 350 de lei și și-a luat singur bicicletă. Exemplul acesta mi-a dat de înțeles că fac și eu ceva bine pentru a îi oferi un exemplu bun Ștefaniei: când îi rămân hainele mici ori nu se mai joacă cu anumite lucruri încerc să le vând, iar ce obțin le investesc în alte nevoi ale ei. De asemenea, atunci când primește bănuți îi punem într-o pușculiță, iar când se adună mai mulți îi cumpărăm ceva ce are nevoie. Ultima achiziție e o trotinetă din banii ei.

Sursă foto: scoaladebani.ro

Cred că educația financiară se face de mic copil și de aceea cred că dacă s-ar adăuga o oră de acest fel în școli gestionarea banilor nu ar mai fi o problemă pe termen lung. Nu am mai ajunge să ne împrumutăm pentru orice, să facem rate fără să ne gândim cu ce bani mai rămânem, nu am mai arunca banii pe lucruri ce nu ne sunt necesare ori pe mâncare multă pentru a o pune ulterior în coș.

Noi avem aproape un an de când facem altfel cumpărăturile. Ne gândeam mereu câți bani ajung să fie dați la casa de marcat pe cumpărături și apoi să vedem că aruncăm din produse că expirau și nu aveam timp să le gătim ori pur și simplu nu le mâncam și se stricau în frigider. Ne-am gândit să ne facem liste și să luăm doar ce e pe ele. Făceam un meniu pe două săptămâni, era doar necesarul și atât. Ne-am impus niște lucruri și am reușit. Dacă luăm doar ce era pe listă ajungem să facem o economie și de 200 de lei. De asemenea, după fiecare salariu, lunar, facem o retrospectivă a cheltuielilor. Așa știm mai bine ce cheltuieli avem și unde se duc banii. Cică ar exista și aplicații, dar eu sunt fana scrisului și ador să mâzgâlesc niște cifre ori să fac niște inimioare pe la diverse achiziții.

Cei care doresc să se bucure de cursurile de educație financiară a celor de la BCR îi pot contacta și cu siguranță ei vor fi deschiși să vă ajute. Campania lor are un titlu motivațional, și anume “Independența financiară se învață”, iar întreg programul vrea să îi facă pe români să aibă încredere în ceea ce decid să facă pe plan financiar. Partea cea mai faină e că până în noiembrie ei au și Școala de bani pe Roți care “este o expoziție itinerantă de educație financiară pentru copiii cu vârsta între 7 și 14 ani, al cărei scop este să îi ajute pe cei mici să conștientizeze importanța gestionării corecte a banilor”. Ajunge prin mai multe orașe din țară și zic să vă înscrieți pentru că copilașii învață într-o oră și jumătate care e treaba cu banii cu ajutorul jocului.

Viitorul nostru și al copiilor noștri e conturat de cum știm să ne gestionăm banii, iar independența financiară e cheia de succes pentru a ajunge unde îți propui.

*Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *